Ciasto składniki:
-4 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru pudru lub kryształu
- 2 szklanki mleka
-3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 czubate łyżki kakao
- szczypta soli
Masa składniki
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z połówki cytryny
- 250 gram masła
Polewa czekoladowa składniki:
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kakao
Ponadto:
- słoik dżemu wiśniowego
Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy sodę oraz kakao. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę na przemian z mlekiem. Na koniec wlewamy olej. Do ciasta można również dodać słoik dżemu o dowolnym smaku. Sprawi on, że ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne. Gotową mieszankę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej margaryną brytfanny (największą jaką macie).
Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut na ogrzewaniu góra- dół. po upływie tego czasu sprawdzamy ciasto patyczkiem. Jeśli jest suchy wyłączamy, jeśli nie pieczemy do suchego patyczka.
Kiedy ciasto się piecze gotujemy budyń w proporcji dwa budynie na pół litra mleka. Budyń ma być bardzo gęsty. Zostawiamy do wystudzenia. Gdy budyń jest już zimny miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem. A następnie po łyżce dodajemy zimny budyń nie przerywając miksowania. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do masy. Najlepiej najpierw dodać sok z połowy cytryny i spróbować masę.
Ciasto kroimy na dwie części. Dolną smarujemy grubo dżemem wiśniowym.
Następnie nakładamy masę budyniową.
I przykrywamy druga warstwą ciasta. Robimy polewę czekoladową. Roztapiamy masło, dodajemy cukier, kakao a na koniec śmietanę lub jogurt. Ważne jest aby nie gotować polewy, jedynie rozpuścić wszystkie składniki i dobrze je połączyć. Gorącą polewą polewamy ciasto.
A teraz czas na dekorację:) i tu każdy może puścić wodze fantazji:) U mnie taka oto dekoracja. Skromna, bo nie było czasu:)
Jak mam więcej czasu, staram się bardziej:) np. tak: :)
Jeszcze tylko kilka rad:)
Ciasto wychodzi bardzo wysokie. Osobiście lubię, gdy jest go dużo:) Jeśli wolicie cieńsze warstwy ciasta, zmniejszcie ilość składników na ciasto np. o 1/4 lub podzielcie ciasto na 3 a nie na dwa płaty. Ale wówczas trzeba zrobić 1.5 porcji masy:)
Smacznego:)
No smaka mi narobiłaś
OdpowiedzUsuń