Miało być wczoraj, ale jak to w każdą sobotę, kura domowa miała dużo pracy:)
Dziś mam dla Was sprawdzony przepis i pyszne zdjęcia, a o samej pasji, jaką jest pieczenie słodkości, będzie w którymś z kolejnych postów:)
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
-3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny lub masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego bądź kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ponadto:
- 700 g wydrylowanych wiśni
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka cukru + 1/2 szklanki
-kisiel czerwony
-3 białka
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Nie wyrabiamy go zbyt długo, ponieważ tego typu ciasto nie lubi zbyt długiego zagniatania. Następnie zawijamy ciasto w folie spożywczą lub aluminiową i wkładamy
do zamrażalnika na około 1/2 godziny.
Po podpieczeniu ciasta wykładamy wydrylowane wiśnie, posypujemy je łyżeczką cukru i dwiema łyżkami bułki tartej. Dzięki bułce ciasto nie podejdzie sokiem z owoców.
Następnie ubijamy pozostałe z ciasta białka ze szczyptą soli oraz cukrem. Do ubitych na sztywno białek dodajemy suchy kisiel. Tak powstałą bezę wykładamy na ciasto delikatnie rozsmarowując. Na bezę ścieramy pozostały kawałek ciasta. Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Jeśli ciasto będzie już rumiane można skrócić czas pieczenia.
Można posypać cukrem pudrem, ponieważ wiśnie nadają kwaskowy posmak:)
No to zapraszam na ciacho i kawkę:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze obraźliwe nie będą publikowane.