niedziela, 6 lipca 2014

3.Wiśniowe pyszności:)

 Kochani czytelnicy, dziś obiecane ciasto kruche z wiśniami.
Miało być wczoraj, ale jak to w każdą sobotę, kura domowa miała dużo pracy:)
Dziś mam dla Was sprawdzony przepis i pyszne zdjęcia, a o samej pasji, jaką jest pieczenie słodkości, będzie w którymś z kolejnych postów:)

Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
-3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny lub masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego bądź kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Ponadto:
- 700 g wydrylowanych wiśni
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka cukru + 1/2 szklanki
-kisiel czerwony
-3 białka

Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Nie wyrabiamy go zbyt długo, ponieważ tego typu ciasto nie lubi zbyt długiego zagniatania. Następnie zawijamy ciasto w folie spożywczą lub aluminiową i wkładamy
do zamrażalnika na około 1/2 godziny.



Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą chowamy ponownie, aby nie zmiękła. Większa część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach do brytfanny posmarowanej masłem bądź margaryną i obsypaną bułka tartą. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.


Po podpieczeniu ciasta wykładamy wydrylowane wiśnie, posypujemy je łyżeczką cukru i dwiema łyżkami bułki tartej. Dzięki bułce ciasto nie podejdzie sokiem z owoców. 


Następnie ubijamy pozostałe z ciasta białka ze szczyptą soli oraz cukrem. Do ubitych na sztywno białek dodajemy suchy kisiel. Tak powstałą bezę wykładamy na ciasto delikatnie rozsmarowując. Na bezę ścieramy pozostały kawałek ciasta. Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Jeśli ciasto będzie już rumiane można skrócić czas pieczenia.



Można posypać cukrem pudrem, ponieważ wiśnie nadają kwaskowy posmak:)


No to zapraszam na ciacho i kawkę:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze obraźliwe nie będą publikowane.