poniedziałek, 5 stycznia 2015

56. Zapraszam na babeczki:)

Wczoraj stwierdziłam, że mało tu słodkości:)

Zatem dziś nadrabiam zaległości:)

Propozycja dla Was na każdą okazję:) Szybkie i pyszne babeczki na kruchym cieście z kremem budyniowym i owocami:)

Nowych przepisów na moim blogu brak, a to dlatego, że głównie piekę słodkości na kruchym cieście, które uwielbiam:)

Babeczki też zaczynamy od kruchego ciasta, na które przepis znajdziecie w  lipcowym poście o tutaj

Potrzebujemy do nich specjalnych babeczkowych foremek z falistymi bokami.

Babeczki wypełniam kremem budyniowym. Najlepiej smakuje krem z domowego budyniu. Jak go zrobić? Bardzo prosto. Potrzebujemy:

- 500 ml mleka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła

Z 500 ml mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsypujemy do pół szklanki mleka, dodajemy cukier i mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Po wystudzeniu budyniu miksujemy go z kostką miękkiego masła:) Najpierw miksujemy masło na puch, potem stopniowo dodajemy budyń.

Następnie kremem wypełniamy kruche spody babeczek, np. za pomocą szprycy cukierniczej:)

Na koniec dowolnie dekorujemy, w moim przypadku brzoskwiniami:) Ale mogą być również inne owoce, a także drobne słodycze:) jak kto woli:)

No to smacznego:)


6 komentarzy:

Komentarze obraźliwe nie będą publikowane.