Wczoraj stwierdziłam, że mało tu słodkości:)
Zatem dziś nadrabiam zaległości:)
Propozycja dla Was na każdą okazję:) Szybkie i pyszne babeczki na kruchym cieście z kremem budyniowym i owocami:)
Nowych przepisów na moim blogu brak, a to dlatego, że głównie piekę słodkości na kruchym cieście, które uwielbiam:)
Babeczki też zaczynamy od kruchego ciasta, na które przepis znajdziecie w lipcowym poście o tutaj
Potrzebujemy do nich specjalnych babeczkowych foremek z falistymi bokami.
Babeczki wypełniam kremem budyniowym. Najlepiej smakuje krem z domowego budyniu. Jak go zrobić? Bardzo prosto. Potrzebujemy:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
Z 500 ml mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsypujemy do pół szklanki mleka, dodajemy cukier i mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Po wystudzeniu budyniu miksujemy go z kostką miękkiego masła:) Najpierw miksujemy masło na puch, potem stopniowo dodajemy budyń.
Następnie kremem wypełniamy kruche spody babeczek, np. za pomocą szprycy cukierniczej:)
Na koniec dowolnie dekorujemy, w moim przypadku brzoskwiniami:) Ale mogą być również inne owoce, a także drobne słodycze:) jak kto woli:)
No to smacznego:)
oj narobiłaś mi apetytu :) super wyglądają i pewnie tak samo smakują
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńja na diecie a ty kusisz!.....
OdpowiedzUsuńmniam mniam:) zjadłby gdyby ktoś upiekł :) pozdrawiam Sylwuska
OdpowiedzUsuńMmmm mniam, mniam wyglądają bardzo smakowicie :).
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń